Alle blogberichten

Back to the fifties

Dementievriendelijk interieur in 3 simpele stappen

Weet u waar de mensen met dementie blij en rustig van worden? Van een vertrouwde omgeving. Dat klinkt simpel en is het eigenlijk ook. Toch doen de zorgprofessionals in verpleeg- en verzorgingshuizen en mantelzorgers nog weinig met dit idee. Niet omdat ze het niet willen, maar vaak omdat ze niet weten hoe. Daarom heb ik 3 tips waarmee u zelf makkelijk een vertrouwde omgeving maakt. Doet u mee? Lees de tips hieronder.

Back in the future

Neem uw eigen vader of moeder voor ogen en bedenk: in welke tijd groeide hij of zij op? Bij velen van ons luidt het antwoord: ergens in de jaren vijftig. In díe jaren leeft iemand met dementie in zijn beleving nu. Het zijn voor hun geen herinneringen, maar het is hun realiteit. Wat hen dus vertrouwen en rust geeft, zijn spullen uit die tijd! Wat voor spullen ziet u in dat plaatje?

Stap 1: verzamel typische zaken die medio vorige eeuw of eerder gebruikt werden

Bij oude spullen denk ik meteen aan zo’n antieke buizenradio, oude bioscoopposters en van die geëmailleerde reclameborden. Maar waar vinden we die? Simpel. Duik eens op de zolder van uw ouders, check de kringloopwinkel, ga naar rommelmarkten en struin rond op Marktplaats. Wedden dat u snel wat van die nostalgie vindt? Met deze spullen maakt u heel veel mensen met dementie blij.

Stap 2: doe inspiratie op uit privéfoto’s

Heeft u een familielid met dementie en moet hij of zij intrek nemen in zo’n standaard  verpleeghuiskamer? Pak dan eens fotoboeken uit zijn jeugd. Hoe zag zijn huis eruit, welke voordeur had het en wat voor kleed lag er op de vloer? Deze spullen spoort u minder makkelijk op, maar… u kunt er wel een fotosticker van maken. In enkele verzorgingshuizen ziet de voordeur van de bewoners er daardoor nu weer uit als vroeger (zie ook www.truedoors.nl). En ligt er een fotovloerkleed in de kamers. Net echt.

Stap 3: houd het goede vast wat er al is

Wat we tegenwoordig ook veel zien? Architect die ruimtes kaal opleveren in een moderne stijl of ruimte herinrichten en het oude meubilair vervangen door wat nieuws. Maar.. dat is niet vertrouwd voor de bewoners! Zelf stel ik daarom liever een inrichtingsplan op met hergebruik van bestaande spullen. Dat is ook beter voor het milieu en stuk goedkoper. Bij een verpleeghuis in Twente integreerde ik deze meubels met bijvoorbeeld de oude, klassieke stoelen in het plan. Resultaat? Een plek waar de tijd stilstaat bij de bewoner, niet andersom.

Home-verkleind1007

 

 

 

 

 

 

 

 

‘n Extraatje of de standaard?

Geluk voor mensen met dementie vergroten we dus niet met medische middelen. Wél met de juiste omgeving: een healing environment met de juiste omstandigheden voor geluk (zoals echt en vriendelijk zorgcontact). Vaak gezien als extraatje. In mijn ogen de standaard. Hebt u als professional, zorgorganisatie en familie ideeën om die omgeving en dat geluk te versterken? Laat het weten. Denk mee (oplossingen), zoek mee (spullen), doe mee (uitvoeren). Want alleen samen laten we het werken.

Uw reacties en ideeën lees ik graag. In mijn volgende blog leest u welke andere eenvoudige stappen genomen kunnen worden om het welzijn van iemand met dementie te verbeteren door hun directe omgeving aan te passen.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *