Alle projecten

Bartelinkslaantje, Hengelo

 

Woonvoorziening voor mensen met een (verstandelijke) beperking, Hengelo

Op Erve ’t Leuvelt aan ’t Bartelinkslaantje in Hengelo staat een woon- en werklocatie voor mensen met een (verstandelijke) beperking. De zorgorganisatie Estinea, de woningstichting Welbions en bouwbedrijf WBC vonden in een bestaande boerderij en schuur uit 1905, de perfecte locatie voor deze woonvoorziening. De locatie die omgeven is door een woonwijk, maar ook de charme van de oude boerderij moesten ervoor zorgen dat dit de ontmoetingsplek wordt voor iedereen in de wijk.

Bij de eerste haalbaarheidsstudies bleek echter dat de oorspronkelijke gebouwen te vervallen zijn voor hergebruik. Vandaar dat ze zijn afgebroken en in de oorspronkelijke stijl nagebouwd. In de boerderij zijn dertien individuele appartementen gerealiseerd, met een eigen woonkamer, keuken, slaapkamer, douche en toilet. Daarnaast is er een gemeenschappelijke ruimte. De schuur wordt ingericht als dagbestedings- en ontmoetingsruimte.

Dit ontwerp heb ik gedaan als projectarchitect in loondienst bij Jorissen Simonetti architecten. Het was een interessante uitdaging om met moderne bouwtechnieken en beperkt budget het optimale aantal appartementen te realiseren en toch de kwaliteit en het karakter van de oude boerderij en schuur waardig terug te laten komen op deze plek.