Alle projecten

De Meander, Nieuwerkerk aan den IJssel

 

Verpleeghuis en WoonZorgCentrum De Meander, Nieuwerkerk aan den IJssel

De zorginstelling de Zellingen en de woningstichting de Vestia hebben samen een WoonZorgComplex gerealiseerd naar ontwerp van de Jorissen Simonetti architecten. In een nauw ontwerpteam is zowel architectuur als interieur naar een samenhangend concept uitgevoerd om te komen tot een vriendelijke, warme en huiselijke omgeving, waarin de bewoner en de eindgebruiker centraal staan.

Om dit te bereiken in het interieur heeft de eindgebruiker een centrale rol gespeeld in het ontwerpproces. Dit was een unique proces, waarbij begonnen is met een enquête naar wat men het ultieme thuis-gevoel vindt, tot gezamenlijk maken van sfeercollages, tot het hieruit distilleren van een concept als basis voor de uiteindelijke keuzes in afwerkingen, stoffering en het meubilair.

Bij het interieurontwerp stond de bewoner centraal. Het “motto” van het ontwerp was “THUIS” dat uitmondde in vier thema’s die samen een antroposofisch geheel maken:

1 Thuis = je oorsprong, je veilige basis – dit thema stond centraal bij de inrichting van de PG woongroepen, met aardetinten en dieprode kleur als basis (begane grond)

2 Thuis = warm en gezellig – dit thema stond centraal bij somatische bewoners, met geel en oranje en romantische dessins als basis (1e verdieping)

3 Thuis = rust en voldoening – dit thema stond centraal bij zelfstandig wonen en had tuin-gevoel als basis, dus rustige groene tinten en natuurlijke dessins (2e verdieping)

4 Thuis = vrijheid – dit thema stond tevens centraal bij zelfstandig wonen en had het blauwe van lucht en maritieme stijl als basis (3e verdieping).

Naast deze thema’s in het woonareaal, hebben wij ook de openbare “ontmoetingsstraat” en het restaurant een passend interieur gegeven, met een overgang van een vlottere, dynamische gebied bij het entree, naar een rustige comfortabele zitruimte.