Alle projecten

Domus Nostra, Den Haag

 

Domus Nostra – Rust
Verplegen en wonen aan de Mgr. Nolenslaan in Den Haag

Dit verpleeghuis vormt samen met De Nolenshaghe, één project dat in twee fasen uitgevoerd is op één locatie in opdracht van Saffier de Residentie Groep in Den Haag. Het is zowel qua tijd als omvang een groot project geweest, en voor mij uniek, omdat ik voor het eerst vanaf het prille begin (prijsvraag) in 2005 tot de voltooiing in 2013 de totaalopdracht had. Eerst heb ik in loondienst bij de Jorissen Simonetti architecten het gehele bouwkundige / architectuurontwerp gedaan. Vervolgens mocht ik als zelfstandige verder gaan met het interieur van de twee gebouwen.

De beide gebouwen zijn twee stoere stadsblokken met karakter, waar gewoond en verpleegd wordt.
Complex programma is ondergebracht in twee compacte en overzichtelijke bouwvolumes, die ontworpen zijn met grote aandacht voor inpassing in de directe omgeving. De gebouwen zijn gesitueerd op de grens tussen de wederopbouw wijken van de jaren zestig, gekenmerkt door industriële repetitieve stijl,  en de uitbreidingswijken van begin twintigste eeuw in traditioneel baksteen met robuuste detaillering. Het nieuwe complex verenigt de twee stijlen in een eigentijdse vertaling met de bakstenen gevel grotendeels uitgevoerd in prefab spouwelementen. De prefab uitvoering was het speerpunt van het streven naar duurzaamheid, waarbij zowel afval als bouwplaats vervuiling, geluidsoverlast, faalkosten, weersinvloeden op bouwdelen en bouwduur geminimaliseerd worden.

Het verpleeghuis dat in de 2e fase is uitgevoerd is Domus Nostra, en biedt huisvesting en verpleegzorg aan 90 bewoners die lijden aan het Korsakov syndroom. Het gebouw heeft een oppervlakte van kleine 6.000 m².

De beleving van de directe omgeving voor de bewoner is vormgegeven met het motto “Rust “. Hierbij heeft de directe nabijheid van duinen bijvoorbeeld als inspiratie gediend voor het interieur. De zachte tinten van het duinenlandschap zorgen voor de rust binnen het huis, waarbij deze doelgroep veel baat heeft. Bovendien is hiermee een hele frisse en stoere sfeer bereikt, beter passend bij de relatief jongere bewoner.